Tandartsengroep Borgerstraat

Tandvlees en zwangerschap

Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Door hormoonschommelingen heb je namelijk meer kans op bijvoorbeeld ontstoken tandvlees.

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts te blijven gaan. Geef wel aan dat je zwanger bent. Sommige behandelingen zal de tandarts vanwege een verhoogd risico uitstellen tot na de zwangerschap. De tandarts kan je adviseren op welke manier je je gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Je tandarts of mondhygiënist kan je adviseren hoe je jouw gebit goed schoon kunt houden met de tandenborstel en aanvullende middelen en je helpen verdere problemen te voorkomen.