Tandartsengroep Borgerstraat

Prothese en kunstgebit

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volledige prothesen en partiële prothesen zoals plaatprothesen en frameprothesen. Prothesen worden verdeeld in volledige en partiële prothesen, zoals plaatprothesen en frameprothesen.  

Een kunstgebit of afgekort VP (volledige prothese), ligt in principe los op het mondweefsel. Door het speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels, de mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie of houvast. Het harde, starre plaatje moet in een mond functioneren, waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Vaak levert dat problemen op. Het is vaak het ondergebit dat klachten geeft. Het draagvlak van de tandenloze onderkaak is veel kleiner.

Als er nog wel tanden en kiezen aanwezig zijn in de mond, zou er gekozen kunnen worden voor een partiële plaatprothese of een frame prothese. Een plaatprothese bestaat volledig uit kunststof en een frame heeft een metalen basis met daaroverheen kunststof.

Een prothese wordt niet uit de kast getrokken of kant-en-klaar aangeleverd. Voor het maken van prothesen zijn meerdere afspraken nodig. De tandarts of tandprotheticus moet met zijn patiënt eerst een aantal stappen doorlopen, waardoor de tandtechnicus de prothese kan modelleren in was en uiteindelijk kan afpersen in kunststof.

Bespreek met uw tandarts wat de mogelijkheden zijn voor uw mond.