Tandartsengroep Borgerstraat

Fluoride

Fluoride is een veilige en effectieve manier om cariës/gaatjes te voorkomen.

Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen. Fluoride zit in tandpasta’s, speciale spoelmiddelen en in speciaal door de tandarts aangebrachte gel-applicaties.

Bij een fluoridebehandeling wordt fluoride aangebracht op de tanden om tanderosie te voorkomen. Een fluoridebehandeling maakt je gebit dus sterker en zorgt ervoor dat je minder kans hebt op gaatjes.

Het is belangrijk dat u gebruik maakt van een tandpasta die fluoride bevat. De fluoride zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat uw gebit beter beschermd is tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan.

Fluor in pure vorm is inderdaad een giftig gas en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar in tandpasta is fluor aanwezig als ion en altijd gekoppeld aan een andere stof, zoals natrium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride.